Nowy
pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka
dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz
,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub
ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam.
Czas
: 10 minut + chłodzenie
Składniki
:
1
soczyste jabłko
1
łyżeczka soku z cytryny
szczypta
soli
2
łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
masło
( ok. 1/4 kostki )
Jabłko
obrać, usunąć gniazdo nasienne.
Utrzeć
na średnich oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć dobrze na sitku ( sok zachować ).
Wymieszać
dobrze miąższ jabłkowy z natką , sokiem z cytryny, miękkim masłem i szczyptą
soli ( masy jabłkowej powinno być dwa razy więcej niż masła ).
Wyłożyć
masę maślano-jabłkową na folię spożywczą i uformować w wałeczek. Dobrze
schłodzić, a potem pokroić w krążki.
Można
mrozić z tym , że wtedy trzeba masło wyjąć odpowiednio wcześnie przed podaniem
by nie było zamarznięte ,, na kamień,,.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz