wtorek, 12 sierpnia 2014

Masło jabłkowe

Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam.



Czas : 10 minut + chłodzenie

Składniki :

1 soczyste jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
masło ( ok. 1/4 kostki )

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne.
Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć dobrze na sitku ( sok zachować ).
Wymieszać dobrze miąższ jabłkowy z natką , sokiem z cytryny, miękkim masłem i szczyptą soli ( masy jabłkowej powinno być dwa razy więcej niż masła ).
Wyłożyć masę maślano-jabłkową na folię spożywczą i uformować w wałeczek. Dobrze schłodzić, a potem pokroić w krążki.
Można mrozić z tym , że wtedy trzeba masło wyjąć odpowiednio wcześnie przed podaniem by nie było zamarznięte ,, na kamień,,.



Brak komentarzy: