Zwykłe sznycle mogą wiele
zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam
do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś
postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim
zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego
menu.
Czas :30 minut
Składniki :
2
filety z piersi kurczaka
2
jajka
mąka
do panierowania
bułka
tarta do panierowania
sól
do smaku
pieprz
mielony do smaku
9
krążków masła jabłkowego
4
łyżki oleju z pestek winogron ( lub inny ) do smażenia
2
łyżki masła do smażenia
2 łyżki soku wyciśniętego z jabłka
Filety
z piersi kurczaka podzielić na mniejsze części ( ja kroję każdą pojedynczą
pierś na 4 części ).
Rozklepać
tłuczkiem do mięsa .
Posolić
, popieprzyć sypiąc po szczypcie przyprawy .
Panierować
w mące, jajku , bułce tartej .
Smażyć
na rumiano na oliwie z masłem .Po usmażeniu dodać na patelnię 1 krążek masła
jabłkowego i sok.
Przykryć
i ogrzewać kilka minut.
Podawać
kładąc na każdy gorący sznycel krążek masła jabłkowego ( bezpośrednio przed
podaniem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz