Jabłko
wspaniale komponuje się nie tylko z mięsem , drobiem , kaszanką czy wątróbką.
Dodane do delikatnych ryb nadaje im niespotykanego smaku.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2 steki
z rekina
1/2
słodko-winnego jabłka
sól
2
łyżki oleju ( z pestek winogron)
2 łyżki masła
2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie plasterki bez
obierania ( ok. 6 plastrów).Plastry jabłka zalać lekko zakwaszoną sokiem z
cytryny wodą ( by nie czerniały ) i odstawić.
Steki lekko posolić - wstawić na 10 minut do lodówki.
Rybę osuszyć w papierowych ręcznikach kuchennych.
Na patelni rozgrzać olej z masłem .Smażyć rekina na rumiano z obu stron.
Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać plastry jabłka i podsmażyć by zmiękły.
Włożyć ponownie steki . Podgrzać.
Podawać steki obłożone plastrami jabłek najlepiej z pieczonymi
ćwiartkami ziemniaków i surówką ( ja zrobiłam z młodej pory i jabłka z
cytrynowym dresingiem).
3 komentarze:
Nigdy nie jadłam rekina. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)
Gdzie kupiłaś mięsko rekina o.O? Nie wiem jaki ma smak taki stek cena jednak musi być powalająca...
Kupuję często steki z rekina w Lidlu ( pakowane po 1 sztuce). Cena za kg ok. 37 zł , ale steki są lekkie i małe tak , że nigdy za dużo nie płacę ( nie są nasiąknięte zamrożoną wodą jaki inne ryby tak , że wagowo nie wiele tracę).
Prześlij komentarz