piątek, 8 sierpnia 2014

Stek z rekina z jabłkiem


Jabłko wspaniale komponuje się nie tylko z mięsem , drobiem , kaszanką czy wątróbką. Dodane do delikatnych ryb nadaje im niespotykanego smaku.




Czas : 30 minut

Składniki :

2 steki z rekina
1/2 słodko-winnego jabłka
sól
2 łyżki oleju ( z pestek winogron)
 2 łyżki masła
2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie plasterki bez obierania ( ok. 6 plastrów).Plastry jabłka zalać lekko zakwaszoną sokiem z cytryny wodą ( by nie czerniały ) i odstawić.
Steki lekko posolić - wstawić na 10 minut do lodówki.
Rybę osuszyć w papierowych ręcznikach kuchennych.
Na patelni rozgrzać olej z masłem .Smażyć rekina na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać plastry jabłka i podsmażyć by zmiękły.
Włożyć ponownie steki . Podgrzać.
Podawać steki obłożone plastrami jabłek najlepiej z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką ( ja zrobiłam z młodej pory i jabłka z cytrynowym dresingiem).

3 komentarze:

gin pisze...

Nigdy nie jadłam rekina. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)

Unknown pisze...

Gdzie kupiłaś mięsko rekina o.O? Nie wiem jaki ma smak taki stek cena jednak musi być powalająca...

Unknown pisze...

Kupuję często steki z rekina w Lidlu ( pakowane po 1 sztuce). Cena za kg ok. 37 zł , ale steki są lekkie i małe tak , że nigdy za dużo nie płacę ( nie są nasiąknięte zamrożoną wodą jaki inne ryby tak , że wagowo nie wiele tracę).