Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze
jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic
nie zmieniam.
Smaczne kotleciki z kurczaka z
pieczarkami. Pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka po ugotowaniu na nim zupy.
Czas : 20 minut
Składniki :1 duże udko kurczaka
ugotowane
2 duże pieczarki
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
pieprz czarny mielony do smaku
bułka tarta do panierowania
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
Udko kurczaka z zupy pozbawić kości, skóry i chrząstek.
Czyste mięso drobno pokroić .
Jedną pieczarkę drobno usiekać
i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju . Dodać do mięsa z kurczaka.
Jajko rozbełtać i podzielić na
dwie części. ½ jajka dodać do masy mięsno pieczarkowej, a drugą pozostawić do
panierowania.
Masę na kotlety doprawić sosem
sojowym i pieprzem . Dosypać do niej 2 łyżki bułki tartej. Wyrobić i uformować
2 kotleciki .
Panierować je w jajku i bułce
tartej.
Smażyć na 2 łyżkach oliwy i
łyżce masła.
Zdjąć z patelni i włożyć na
pozostały tłuszcz pokrojoną w plasterki drugą pieczarkę . Usmażyć ją na
rumiano.
Kotlety ponownie włożyć na
patelnię i chwilę smażyć z plasterkami pieczarki
1 komentarz:
bardzo lubię takie:)
Prześlij komentarz