czwartek, 30 października 2014

Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)

Nie ma to jak rozgrzewająca zupka na jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste, zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste , klarowne do picia. A imbir to moim zdaniem typowo jesienna przyprawa -  bakteriobójczy, rozgrzewający, a do tego smaczny.


Czas: 5 godziny

Składniki:

30 dag żeberek wieprzowych
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula
1/2 białej części pora
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżka maggi w płynie
sól do smaku
cukier do smaku
1/2 litra przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
3 szklanki wody

Umyć mięso. Pokroić na kawałki po 2-3 żeberka.
Obrać warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę ). Imbir oskrobać ( najlepiej łyżeczką ) ze skórki.
Garnek o grubym dnie lub patelnię rozgrzać. Ułożyć kawałki mięsa i warzywa i zrumienić ze wszystkich stron bez tłuszczu.
Zalać wodą. Zagotować ( jeśli opiekaliśmy na patelni to najpierw przekładamy mięso i warzywa do garnka , na patelni zagotowujemy szklankę wody, przelewamy do garnka i dodajemy tam resztę wody).
Wlewamy maggi.
Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy godzinę *.
Wrzucamy pokrojony na kilka kawałków imbir i dalej gotujemy 20 minut.
Przecedzamy wywar **.
Wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Podajemy w filiżankach lub bulionówkach z pasztecikami , krokietami lub po prostu czystą.

* Wywar powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek.


** Mięso możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pasztecików, krokietów, pierogów, lub podać w jakimś sosie, a z warzyw zrobić sałatkę ( po skrojeniu wierzchniej zarumienionej warstwy).

1 komentarz:

Unknown pisze...

taka konkretna zupa rozgrzewająca na jesień jak znalazł:)