Nie ma to jak rozgrzewająca zupka na
jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste,
zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste , klarowne do picia.
A imbir to moim zdaniem typowo jesienna przyprawa - bakteriobójczy, rozgrzewający, a do tego
smaczny.
Czas: 5 godziny
Składniki:
30 dag żeberek wieprzowych
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula
1/2 białej części pora
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżka maggi w płynie
sól do smaku
cukier do smaku
1/2 litra przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
3 szklanki wody
Umyć mięso. Pokroić na kawałki po 2-3
żeberka.
Obrać warzywa ( z cebuli zdjąć tylko
wierzchnią łuskę ). Imbir oskrobać ( najlepiej łyżeczką ) ze skórki.
Garnek o grubym dnie lub patelnię
rozgrzać. Ułożyć kawałki mięsa i warzywa i zrumienić ze wszystkich stron bez
tłuszczu.
Zalać wodą. Zagotować ( jeśli
opiekaliśmy na patelni to najpierw przekładamy mięso i warzywa do garnka , na
patelni zagotowujemy szklankę wody, przelewamy do garnka i dodajemy tam resztę
wody).
Wlewamy maggi.
Dorzucamy listek laurowy i ziele
angielskie.
Gotujemy godzinę *.
Wrzucamy pokrojony na kilka kawałków
imbir i dalej gotujemy 20 minut.
Przecedzamy wywar **.
Wlewamy przecier pomidorowy.
Zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Podajemy w filiżankach lub
bulionówkach z pasztecikami , krokietami lub po prostu czystą.
* Wywar powinien odparować do
objętości ok. 2 szklanek.
** Mięso możemy wykorzystać do
zrobienia farszu do pasztecików, krokietów, pierogów, lub podać w jakimś sosie,
a z warzyw zrobić sałatkę ( po skrojeniu wierzchniej zarumienionej warstwy).
1 komentarz:
taka konkretna zupa rozgrzewająca na jesień jak znalazł:)
Prześlij komentarz