Przyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie
z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A
przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana
jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie
duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych
akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować.
Czas: 1,5 godziny + marynowanie
Składniki:
60 dag żeberek ( paski)
2 cebule
1/2 czerwonej papryki ( dużej)
6 plastrów ananasa w syropie
1/2 szklanki syropu od ananasa
2 szklanki bulionu warzywnego ( może
być z kostki)
2 listki Kafiru ( kawałek skórki
cytrynowej)
1 łyżka miodu ( neutralny, może być
wielokwiatowy)
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego jasnego
6 łyżek oleju ( używam z pestek winogron )
1 czubata łyżeczka papryki mielonej
słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka płatków paprykowych (
mieszanka suszonych, rozdrobnionych różnych rodzajów
papryk )
1/2 łyżeczki mielonego czarnego
pieprzu
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
ziarnistego
1 goździk
2 torebki herbaty ,,tropikalnej"
( czarna z domieszką skórki pomarańczowej, owocu mango itp. )
Umyte i osuszone żeberka pokroić na
kawałki ( ja rozdzielam segmenty).
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek
oleju, sosu sojowego, ketchupu ,mielonego pieprzu i mielonej papryki.
Wetrzeć marynatę w żeberka i odstawić
pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i
na gorącym smażyć żeberka z obu stron.
Cebule obrać i drobno pokroić .
Wsypać na patelnię na rumiane żeberka. Wymieszać. Przykryć i smażyć aż cebula
się zeszkli.
Do garnka wlać bulion.
Wrzucić przyprawy ( płatki paprykowe,
listki Kafiru, goździk, pieprz syczuański, pieprz czarny ziarnisty.
Pokroić drobno 3 plastry ananasa
-wrzucić do garnka.
Paprykę pokroić w cienkie paski i
również dorzucić do bulionu.
Przełożyć do garnka żeberka z cebulą.
Na patelnię wlać syrop z ananasa i
zagotować pod przykryciem . Przelać do garnka.
Przykryć. Dusić na małym gazie 1,5 godziny
- sos ma odparować do ok. 1,5 szklanki.
Wrzucić saszetki herbaty ( oderwać
papierową zawieszkę ) i parzyć w sosie 5 minut.
Usunąć herbatę.
Doprawić sos do smaku.
Podaję z ryżem na sypko obłożone
pozostałymi plastrami ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz