Ukłon w stronę Mamy. Już od
dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby
nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim
zdaniem wyjątkowo udany.
Czas : 30 minut
Składniki :
4 płaty śledzia - w
oleju
1,5 sztuki jabłka
1/3 szklanki gęstej , kwaśnej
śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki usiekanego świeżego
koperku
koperek do dekoracji
grubo mielony pieprz kolorowy do
smaku
szczypta soli do smaku
cukier
sok z cytryny do smaku
Zagotować w małym garnuszku 1,5
szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.
Jabłko przekroić na pół. Obrać
i delikatnie usunąć gniazdo nasienne.
Włożyć połówki jabłka do syropu
i obgotować by zmiękły.
Śmietanę wymieszać z majonezem
, usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej
jabłka.
Doprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Płaty śledzia zwijać w rulonik.
Ułożyć na sosie. Udekorować
koperkiem. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Podawać z ziemniakami
gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi
pokrojonymi w grube plastry.
Obok śledzia układać połówkę
obgotowanego jabłka.
1 komentarz:
ale połączenie smaków:)
Prześlij komentarz