piątek, 31 października 2014

Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym


Ukłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim zdaniem wyjątkowo udany.




Czas : 30 minut

Składniki :

4  płaty śledzia  -   w oleju
1,5 sztuki jabłka
1/3 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki usiekanego świeżego koperku
koperek do dekoracji
grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
szczypta soli do smaku
cukier
sok z cytryny do smaku


Zagotować w małym garnuszku 1,5 szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.
Jabłko przekroić na pół. Obrać i delikatnie usunąć gniazdo nasienne.
Włożyć połówki jabłka do syropu i obgotować by zmiękły.
Śmietanę wymieszać z majonezem , usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej jabłka.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Płaty śledzia zwijać w rulonik.
Ułożyć na sosie. Udekorować koperkiem. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi pokrojonymi w grube plastry.

Obok śledzia układać połówkę obgotowanego jabłka.

1 komentarz:

Unknown pisze...

ale połączenie smaków:)