Lekka modyfikacja przepisu ,, Halibut aromatyzowany natką ,,.Zmiana jednego składnika , a smak zupełnie inny. Prosty
w przygotowaniu. Podałam z domowymi frytkami robionymi bez tłuszczu ( w
zasadzie z 1 łyżką oleju ) w ActiFry.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 duży stek z halibuta
1/2 cytryny
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
2 łyżki usiekanych listków świeżego
tymianku
2 gałązki świeżego tymianku
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
mąka do oprószenia
Rozmrożonego halibuta umyć.
Przeciąć na 2 cieńsze steki.
Osuszyć papierowymi ręcznikami
kuchennymi.
Wymieszać sok z cytryny z 3 łyżkami
oleju, szczyptą soli i pieprzu.
Polać ułożone w pojemniku steki z
halibuta.
Dorzucić gałązki tymianku.
Marynować 15 minut obracając międzyczasie
kilka razy.
Wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Delikatnie podważyć skórkę i zdjąć ją
starając się by była w jak najdłuższych kawałkach.
Listki tymianku drobno usiekać.
Posypać steki szczyptą soli i pieprzu . Wetrzeć
usiekany tymianek.
Oprószyć mąką steki i skórki.
Na patelnię rozgrzać olej.
Na gorący położyć rybę i smażyć chwilę.
Przewrócić rybę na drugą stronę -
dołożyć masło i smażyć jeszcze 2 minuty.
Obok steków smażyć na chrupiąco
skórki.
Skropić sokiem z cytryny - lekko
posolić i posypać pieprzem.
Podawać obłożonego paskami chrupiącej
skórki *.
* Pomysł z chrupiącą skórką
podpatrzyłam u Jamie Oliwiera. Co prawda tam chodziło o pieczenie dużego
kawałka łososia ze skórą i dopiekanie tej skóry zdjętej po upieczeniu ryby na
chrupko. A ponieważ bardzo lubimy chrupiącą skórkę na smażonej rybie to pomysł
lekko zmodyfikowałam.
3 komentarze:
Tymiankowo u Ciebie!
o dawno już nie jadłam halibuta, smacznie wygląda u Ciebie:)
Beatko- bo kupiłam potężną doniczkę świeżego- stoi sobie na parapecie razem z rozmarynem i pietruszką i kusi . Tylko sałata mi się skończyła.A że tymianek lubię to pewnie często będzie w centrum zainteresowania :)
Prześlij komentarz