czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie

Gotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd.
Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 pałeczki z kurczaka ugotowane w rosole
3/4 szklanki mocnego rosołu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka  mąki
2 łyżki usiekanych drobno listków świeżego tymianku
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
sok z cytryny do smaku

W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką. Wymieszać. Rozprowadzić letnim rosołem.
Dodać 1,5 łyżki usiekanego tymianku.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
Włożyć kawałki kurczaka i podgrzać.
Podawać posypując resztą usiekanego tymianku i świeżo zmielonym pieprzem.

* Użyłam resztek rosołu z pływającymi w nim strzępkami włoszczyzny i muszę przyznać, że bardzo mi ten sos posmakował - nie widzę powodu by rosół przecedzać ( oczywiście przyprawy typu ziele angielskie trzeba wyłowić ).

2 komentarze:

Unknown pisze...

chętnie zjadłabym takiego kurczaka:)

Ewa pisze...

Gotowane zawsze zdrowe