Połączenie ukochanych smaków mojej
Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak
zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało
się, że szczupak doprawiony mielonym kminkiem jest bardzo smaczny. Mamy więc
potrawę , która zadowala nas obie.
Czas: 45 minut
Składniki:
2 dzwonka z szczupaka ( lub filety)
20 dag kiszonej kapusty
1 łyżka ziaren kminku
szczypta mielonego kminku
sól
pieprz mielony gruboziarnisty
mąka do oprószenia
3 łyżki masła
3 łyżki oleju ( z pestek winogron )
Sprawdzić czy kapusta nie jest za
kwaśna , jeśli trzeba to lekko ją przepłukać. Odcisnąć.
Ułożyć w garnuszku i zalać wodą.
Gotować 20 minut. Odcedzić
pozostawiając kilka łyżek płynu.
Posypać ziarnami kminku, dodać
szczyptę cukru, szczyptę pieprzu, połowę masła i połowę oleju.
Dusić pod przykryciem mieszając przez
następne ok. 20 minut.
W czasie kiedy dusimy kapustę
filetujemy szczupaka. Umyte filety osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rybę posolić, posypać pieprzem i
mielonym kminkiem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i
masło.
Usmażyć filety ze szczupaka na
rumiano z obu stron.
Filety przełożyć do garnuszka na
uduszoną kapustę . Przykryć i trzymać na bardzo małym gazie 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi
tłuszczem ze smażenia ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz