Jeszcze
jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek
kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi
śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
4
grube kotlety z szerokiego schabu
10
suszonych śliwek bez pestek
1/3
szklanki krajanki suszonych grzybów
sól
( 4 x spora szczypta)
pieprz
mielony ( 4 x spora szczypta)
papryka
mielona słodka ( 4 płaskie łyżeczki)
4
łyżki mąki
3
łyżki oleju
2
łyżki masła
maggi
w płynie do smaku
1
liść laurowy
6
ziaren czarnego pieprzu
3
ziarna jałowca
1
duże ( lub 2 małe ziela angielskie)
1
gałązka rozmarynu
3
szklanki wody
Grzyby
suszone zalać ciepłą wodą ( ok. pół szklanki ).
Kotlety
schabowe przykryć folią spożywczą i ostrożnie rozklepać tłuczkiem do mięsa na
cienkie płaty.
Każdy
kotlet posolić i popieprzyć. Odstawić na 15 minut.
Odcedzić
grzyby.
Układać każdym kotlecie 2-3 małe kawałki grzybka
suszonego ( resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ) i 2 śliwki suszone.
Zwinąć
roladki.
Obwiązać
nitkami lub spiąć wykałaczkami.
Oprószyć mieloną papryką i obtoczyć w mące.
Na
patelni rozgrzać tłuszcz (3 łyżki oleju z 1 łyżka masła ) .
Obsmażyć
na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć
do garnka razem z tłuszczem od smażenia
.
Na
patelnię wlać 1/2 szklanki wody i zagotować ją.
Przelać
do garnka razem z woda od moczenia grzybów. Dolać jeszcze 2 szklanki wody.
Dołożyć
pozostałe usiekane grzyby , liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,
jałowiec , rozmaryn . Wlać 1 łyżkę maggi .
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę .
Usunąć
z roladek nici ( lub wykałaczki ).
Przygotować
rumianą zasmażkę z pozostałej mąki i masła.
Rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować.
Doprawić
do smaku .
Usunąć
rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i w miarę możliwości ziarna
pieprzu.
Włożyć
zrazy i podgrzać na małym gazie.
*
Podaję z kaszą , kopytkami, kluskami śląskimi lub kluchami na parze i surówką (
ja preferuję buraczki ).
1 komentarz:
pyszny pomysł jak zawsze:)
Prześlij komentarz