Pierogi
w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami
kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a
następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania.
Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki.
Czas :30 minut
Składniki
1 szklanka mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
3/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
1 szklanka mielonej wieprzowiny ( użyłam karkówki - ok.
30 dag )
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka otartego suszonego tymianku lub 1 łyżka
świeżego usiekanego
sos sojowy jasny do smaku
szczypta przyprawy 5 smaków ( kupna lub domowa)
2 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
3/4 szklanki bulionu ( mięsny lub warzywny)
Przygotować parzone ciasto
zalewając mąkę ze szczyptą soli wrząca wodą. Wymieszać drewnianą łyżka , a
następnie dobrze wyrobić na sprężystą masę.
Zawinąć w folię spożywczą.
Mielone wymieszać z imbirem i
połową szczypiorku.
Doprawić do smaku sosem
sojowym, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
Ciasto rozwałkować i wycinać
szklanka krążki.
Na każdy kłaść porcję farszu.
Zlepiać pierożki i ułożyć na
wysypanej mąką tacce.
W woku lub głębokiej patelni
rozgrzać olej.
Na gorący kłaść pierogi i
rumienić z jednej strony ( ja stawiam zlepieniem do góry).
Podlać połową bulionu. Przykryć i gotować aż pierogi
wchłoną płyn.
Dolać pozostały bulion i dusić
5 minut na małym gazie.
Odkryć i dusić aż płyn
całkowicie odparuje.
Pierożki podawać posypane
pozostałym szczypiorkiem.
Osobno podać sos słodko-kwaśny
do maczania.
1 komentarz:
Świetny pomysł na pierogi :)
Prześlij komentarz