Jak już gotuję zupę pomidorową to
staram się zrobić jej więcej i mrożę ze 2 porcje po ok. 1 szklance nie
zabielanej by potem użyć ją jako bazę do zrobienia wszelkiego rodzaju sosów
pomidorowych.
Czas: 10 minut
Składniki:
1 szklanka mocnej zupy pomidorowejnie zabielanej *
1 pełna łyżeczka koncentratu
pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka natki pietruszki
maggi w płynie do smaku
cukier do smaku
przyprawy wg uznania **
Roztopić w garnuszku masło.
Zasypać mąką i mieszając zrobić białą
zasmażkę.
Dodać koncentrat. Dokładnie
wymieszać.
Rozprowadzić chłodną zupą pomidorową.
Wlać ,,zahartowaną" odrobiną
sosu śmietankę.
Doprawić do smaku przyprawami wg
potrzeby ( zależy do czego będziemy sos podawać).
Podgrzać w sosie mięso , pulpety itp.
Ja podaję z dodatkiem makaronu (
ugotowany gruby makaron np. penne ok. 0,25 dag wrzucam do gorącego sosu i
zostawiam pod przykryciem na 10 minut by częściowo wchłonął sos ).
* Może być ugotowana na drobiu,
wołowinie lub wieprzowinie
** Przyprawy wg potrzeby ( oregano ,
tymianek, bazylia, czosnek, papryka mielona słodka itp.)
*** Jeśli podajemy sam sos np. do
makaronu możemy posypać go dodatkowo tartym ostrym serem .
2 komentarze:
ekonomiczne podejście:)
Też tak robię!
Prześlij komentarz