czwartek, 6 listopada 2014

Sos z zupy pomidorowej

Jak już gotuję zupę pomidorową to staram się zrobić jej więcej i mrożę ze 2 porcje po ok. 1 szklance nie zabielanej by potem użyć ją jako bazę do zrobienia wszelkiego rodzaju sosów pomidorowych.




Czas: 10 minut

Składniki:

1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka natki pietruszki
maggi w płynie do smaku
cukier do smaku
przyprawy wg uznania **

Roztopić w garnuszku masło.
Zasypać mąką i mieszając zrobić białą zasmażkę.
Dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić chłodną zupą pomidorową.
Wlać ,,zahartowaną" odrobiną sosu śmietankę.
Doprawić do smaku przyprawami wg potrzeby ( zależy do czego będziemy sos podawać).
Podgrzać w sosie mięso , pulpety itp.
Ja podaję z dodatkiem makaronu ( ugotowany gruby makaron np. penne ok. 0,25 dag wrzucam do gorącego sosu i zostawiam pod przykryciem na 10 minut by częściowo wchłonął sos ).

* Może być ugotowana na drobiu, wołowinie lub wieprzowinie

** Przyprawy wg potrzeby ( oregano , tymianek, bazylia, czosnek, papryka mielona słodka itp.)


*** Jeśli podajemy sam sos np. do makaronu możemy posypać go dodatkowo tartym ostrym serem .

2 komentarze:

Unknown pisze...

ekonomiczne podejście:)

Beata pisze...

Też tak robię!