Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce
przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach.
Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami,
gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos
do wszelkiego rodzaju kluch.
Czas: 30 minut
Składniki:
1,5 szklanki krajanki świeżych
grzybów obgotowanych ( mrożone)
1 łyżka mączki grzybowej ( suszone
grzyby zmielone na mączkę )
2 pełne łyżki masła
2 pełne łyżki mąki
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki usiekanych listków świeżego
tymianku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
sos sojowy grzybowy do smaku
W woku lub na głębokiej patelni
rozgrzać masło tak by sie zrumieniło.
Wrzucić na nie rozmrożone obgotowane
grzyby ( pokrojone) i smażyć.
Wsypać połowę tymianku i pietruszki.
Dodać proszek grzybowy.
Zalać bulionem
Dodać łyżkę sosu sojowego grzybowego,
szczyptę pieprzu mielonego i dusić 15 minut.
Na małej suchej patelni podsmażyć na
złoto mąkę . Rozprowadzić zasmażkę sosem. Wlać do grzybów .
Dusić na bardzo małym gazie ( odkryty
, cały czas mieszając ) aż zgęstnieje.
Wlać śmietankę i doprawić do smaku.
Podawać posypany pozostałym
tymiankiem i natką pietruszki.
* Ja podgrzewam w takim sosie kopytka
, kluski śląskie lub ugotowany gruby makaron.
** Proszek grzybowy robię z suszonych
grzybów zmielonych w młynku do kawy na mączkę i przesianą przez sitko
2 komentarze:
jakie aromatyczne danie :)
chętnie bym zjadła:)
Prześlij komentarz