sobota, 22 listopada 2014

Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch.




Czas: 30 minut

Składniki:

1,5 szklanki krajanki świeżych grzybów obgotowanych ( mrożone)
1 łyżka mączki grzybowej ( suszone grzyby zmielone na mączkę )
2 pełne łyżki masła
2 pełne łyżki mąki
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
sos sojowy grzybowy do smaku

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać masło tak by sie zrumieniło.
Wrzucić na nie rozmrożone obgotowane grzyby ( pokrojone) i smażyć.
Wsypać połowę tymianku i pietruszki.
Dodać proszek grzybowy.
Zalać bulionem
Dodać łyżkę sosu sojowego grzybowego, szczyptę pieprzu mielonego i dusić 15 minut.
Na małej suchej patelni podsmażyć na złoto mąkę . Rozprowadzić zasmażkę sosem. Wlać do grzybów .
Dusić na bardzo małym gazie ( odkryty , cały czas mieszając ) aż zgęstnieje.
Wlać śmietankę i doprawić do smaku.
Podawać posypany pozostałym tymiankiem i natką pietruszki.

* Ja podgrzewam w takim sosie kopytka , kluski śląskie lub ugotowany gruby makaron.


** Proszek grzybowy robię z suszonych grzybów zmielonych w młynku do kawy na mączkę i przesianą przez sitko

2 komentarze:

Foodmania pisze...

jakie aromatyczne danie :)

Unknown pisze...

chętnie bym zjadła:)