Głów i kręgosłupów z ryb
słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia
gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I
znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam
do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale
i z reguły są to filety , bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w
którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od
określonych ryb.
Czas:1,5 godziny
2 głowy szczupaków
2 kręgosłupy rybie ( mogą być ze
szczupaka, leszcza, sandacza lub innej ryby słodkowodnej)
2 ogony i boczne skrzela pozostałe z
filetowania którejś z ryb słodkowodnych ( sandacz, szczupak, karp, leszcz itd.
)
2 duże cebule
1 duża pietruszka
kawałek selera wielkości użytej
pietruszki
biała część dużego pora
2 duże marchewki
plasterek imbiru ( umyty bez
obierania bo wyjaśniono mi , ze w skórce imbiru jest najwięcej aromatu )
kilka listków lubczyku
maggi w płynie do smaku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
1 goździk
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
utarta gałka muszkatołowa
3 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 jajko
mąka do klusek ( ok. 3 płaskich łyżek
)
natka pietruszki do posypania
2 plasterki cytryny
Umyć łby, kręgosłupy i okrawki rybie
( kręgosłupy przekroić na pół ).
Ułożyć w garnku.
Warzywa umyć i
jeśli trzeba obrać. Na cebuli zostawić brązową zewnętrzną łuskę. Pokroić na
połówki lub ćwiartki.
Opiec warzywa na suchej patelni na
rumiano by w trakcie tego podpiekania uwolnił
się naturalny karmel.
Przełożyć do garnka z kawałkami ryb.
Na patelnię po opiekaniu wlać pół
szklanki wody i zagotować- przelać do garnka.
Uzupełnić pozostałą wodą.
Dodać łyżkę maggi, przyprawy ( listki
laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk, imbir, lubczyk ).
Gotować 45 minut.
Przecedzić przez gęste sito.
Odłożyć warzywa i przyprawy.
Obrać dokładnie białe mięso z głów ,
ogonów , kręgosłupów i okrawków ryb uważając by usunąć wszystkie ości ( powinno
być ok. 3/4 szklanki drobnych kawałków rybiego mięsa ).
Zmielić czyste mięso.
Wymieszać z jajkiem.
Dodać tyle mąki by ciasto było jak na
gęste kluski kładzione.
Doprawić ciasto szczyptą soli,
mielonego białego pieprzu i tartej gałki muszkatołowej.
W osobnym garnku zagotować osoloną
wodę.
Na wrzątek kłaść łyżeczką porcje
ciasta rybnego. Gotować ok. 1,5 minuty od wypłynięcia.
Wyłowić.
Podawać gorąca zupę z kluseczkami,
posypaną natka pietruszki z włożonymi do zupy plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz