Bardzo
popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa
jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować
dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i
druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub
kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z
olejem, jogurtem lub majonezem.
Czas:
35 minut
Składniki:
4
małe ziemniaki
1
mały buraczek
sok
z cytryny do smaku
miód
płynny - odrobina do smaku ( ok. 1/6
łyżeczki)
2
łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
2
łyżki majonezu
sól morska grubo mielona do smaku
pieprz
grubo mielony do smaku
3
łyżki usiekanego szczypioru ( od białej części przy cebulce )
2
łyżki listków świeżego tymianku
Umyć
i ugotować w mundurkach ziemniaki i buraczek w skórce.
Ostudzić.
Obrać.
Ziemniaki
pokroić w grube plastry, potem w słupki , a następnie w kostkę.
Burak
utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Wymieszać
ziemniaki z burakiem. Posolić.
Przygotować
dresing mieszając olej z miodem , majonezem ,sokiem z cytryny.
Polać
sałatkę dresingiem.
Przed
podaniem posypać usiekanym szczypiorkiem , tymiankiem ( oberwać listki i
usiekać ) i sporą ilością grubo mielonego pieprzu.
* Moim odstępstwem od oryginału jest dodanie tymianku , który po prostu
bardzo lubię i którego smak pasuje mi do tej sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz