Szybki sposób na niby to ,,tajską ,,
potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi.
Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie
składniki użyte do tej potrawy mam w domu -wystarczy kilkanaście minut i obiad
gotowy.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 puszki krojonego w paseczki
bambusa ( ok. 20 dag)
6 pomidorków koktajlowych ( użyłam
podłużnych bo takie miałam)
1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2
szklanki)
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( twardy ,
zastygły)
2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego *
1/2 łyżeczki curry
2 saszetki herbaty owoce tropikalne (
Lipton )
sól do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do
smaku
1 listek Kafiru ( lub zamiennie
kawałek skórki cytrynowej)
1/3 łyżeczki utartego świeżego imbiru
lub szczypta mielonego suszonego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie
paseczki.
Zalać w miseczce sosem
słodko-kwaśnym. Wymieszać.
Na głębokiej patelni lub w woku
rozgrzać olej.
Wrzucić kurczaka i obsmażyć na
rumiano.
Odcedzić bambus z zalewy i dodać na
patelnię.
Dorzucić listek Kafiru, imbir, curry.
Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować.
Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie
20 minut.
Usunąć saszetki herbaty i listek
Kafiru.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół i usunąć
pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod
przykryciem 5 minut.
Podawać z makaronem ryżowym (
Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.
* zamiennie 1 łyżeczka soku z cytryny
+ 1/2 łyżeczki brązowego cukru + szczypta rozdrobnionego chilli lub sosu tabasco
)
1 komentarz:
Uwielbiam taką kuchnię! W 100% moje klimaty.
Prześlij komentarz