,,Rewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje
Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze
schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w
mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by
sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i
podając podzieliłam na porcje bo nikt z nas takiego ,, potwora ,, by nie zjadł.
Eksperyment wart pracy- niech się schowają kotlety schabowe tym bardziej, że
ostatnio schab jest odchudzony totalnie i jak , podeszwa,,.
Czas: 30 minut + 4 godziny moczenie w
mleku
Składniki:
20 dag schabu karkowego ( karkówki)
bez kości
3 duże cebule
1/2 litra mleka
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
2 jajka
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
masło klarowane do smażenia
1 łyżka oleju ( z pestek winogron * )
Mięso posmarować olejem. Ułożyć na
desce do krojenia ( dużej ).Przykryć folią spożywczą i rozklepywać tłuczkiem do
mięsa najpierw z jednej , a potem z drugiej strony.
Lekko ponacinać tłuszczowe przerosty
by nie były zbite.
Posolić grubą solą ( z młynka ) i
grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Obrać cebule i pokroić w plastry.
Na dno zamykanego pojemnika wsypać
połowę cebuli, ułożyć mięso, posypać resztą cebuli i zalać mlekiem.
Zostawić na 4 godziny.
Wyjąć mięso. Osuszyć. Ponownie
posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Panierować w jajku i bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzać klarowane
masło ( dużo, może być z dodatkiem smalcu wieprzowego) i usmażyć kotlet na
rumiano z obu stron.
Podawać natychmiast gorący z
ziemniakami i surówką.
* Tego w programie nie było , ale ja
rozklepując mięso zawsze wcześniej smaruję je olejem bo po prostu nie klei mi
się potem do deski
3 komentarze:
Pyszności ! Co to za surówka po lewej? Ogórek, papryka...
Surówka której nie powinno się robić bo w tym zestawie traci witaminki czyli ogórek i pomidor w śmietanie ( parę paseczków papryki też było ) , ale mnie ten zestaw tak bardzo smakuje , że odpuszczam sobie te ,, popsute ,, witaminki i dokładam drugą surówkę , albo sypię garściami natkę pietruszki :)
Też tak lubię jeść pomidora i ogórka (trochę cebulki dla smaku) tylko u mnie bez śmietany!
Prześlij komentarz