Co prawda nototenie to rybki morskie,
ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem)
to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych.
Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi
pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A
by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam
twardy-zastygły).
Czas: 20 minut
Składniki:
2 małe nototenie
1 twarda gruszka
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól do smaku
grubo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 plaster cytryny
2 łyżki syropu Amaretto *
2 pełne łyżeczki konfitury z borówek
do mięs
2 łyżki oleju kokosowego **
mąka do oprószenia
Oskrobać nototenie. Rozciąć od strony
brzucha ,odciąć i odrzucić płetwy brzuszne . Umyć ryby. Posolić. Skropić sokiem
z cytryny.
Gruszkę przeciąć na pół. Usunąć
ostrożnie gniazdo nasienne. Obrać połówki gruszki. Ułożyć w małym garnuszku.
Zalać wodą . Dodać syrop amaretto, plaster cytryny i gotować na pół miękko.
Osuszyć nototenie. Przełożyć przez
rybki gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć
rybki na rumiano z obu stron.
Gruszki wyjąć w syropu. Odsączyć. W
puste miejsca po gniazdach nasiennych nasypać grubo zmielonego pieprzu i
nałożyć konfitury z borówek.
Podawałam nototenie z połówkami
gruszki wypełnionymi borówkami i usmażonymi na rumiano ugotowanymi wcześniej
ziemniakami.
* Dodałam syrop Amaretto bo gruszka
nabiera pysznego migdałowego posmaku , ale jeśli nie mamy możemy dać trochę
cukru i kilka kropli olejku migdałowego.
** Można użyć innego , ale proponuję
łagodny np. słonecznikowy, z pestek winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz