Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie
nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy.
Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka
niby ryba po grecku ale inna.
Czas : ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
30 dag filetów
rybnych
1 cebula
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
koncentrat pomidorowy
( 5-6 dag )
2 liście laurowe
2 łyżeczki płatków
paprykowych
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego
pieprzu
pieprz mielony czarny
do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
mąka do oprószenia
4 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki wody
maggi w płynie do
smaku
Umyte filety osuszyć
dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Pokroić na małe kawałki .
Posolić , posypać
pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać
olej.
Na gorącym smażyć na
rumiano kawałki ryby.
Zdjąć z patelni.
Obrać cebulę i
warzywa.
Marchew, seler i
pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Cebulę przekroić na
pół i drobno pokroić.
Wsypać warzywa do
garnuszka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, płatki paprykowe, łyżeczkę maggi w płynie ).
Gotować pod
przykryciem 25 minut.
Dodać koncentrat.
Doprawić do smaku
cukrem, solą, pieprzem, maggi.
W słoju układać warstwami : gorący sos –
kawałki ryby – sos .
Zostawić na ok. 12
godzin w lodówce tak by ryba przeszła
sosem . Podawać na zimno.
Można zrobić wersję
delikatniejszą tzn. rybę ugotować ( ok. 10 minut ) a wywar z gotowania użyć do
duszenia warzyw i nie dodawać płatków paprykowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz