Polecam na świąteczny obiad i na
zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część
z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia w plastry jako zimną wędlinę
( fantastycznie smakuje z sosem tatarskim).
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
2 kg łopatki cielęcej bez kości
8-10 kapeluszy suszonych podgrzybków
lub odpowiednio tyle samo krajanki grzybowej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
4 cebule
5 dag
masła
1 łyżka masła
sól do smaku
czarny mielony pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
5 ziaren jałowca
gałązka rozmarynu
maggi w płynie do smaku
1 goździk
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3 szklanki wody
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
mąka
Namoczyć w ciepłej wodzie ( 1
szklanka ) na noc grzyby.
Ugotować. Odcedzić pozostawiając
wywar z gotowania.
Połowę grzybów wyłowić i pokroić
drobno. Resztę pokroić w paski.
Z umytego mięsa usunąć błonki i chrząstki. Odciąć
odstające kawałki wyrównując płat mięsa.
Odcięte kawałki zmielić ( zmielonego
mięsa powinno być ok. 0,5 kg ).
Doprawić zmielone mięso solą,
pieprzem i maggi w płynie. Dodać jajko i drobno pokrojone grzyby - wymieszać.
Płat mięsa przykryć folią spożywczą i
lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Posolić i popieprzyć mięso .
Ułożyć na nim mieloną cielęcinę
Zrolować i związać sznurkiem do mięs
formując roladę.
Posypać roladę z wierzchu mieloną
papryką , solą i pieprzem, mąką.
W garnku rozgrzać masło z olejem. Ułożyć
na tłuszczu mięso i opiec na rumiano ze
wszystkich stron.
Dorzucić obrane i pokrojone w ósemki
cebule, resztę grzybów. Smażyć przy cielęcinie aż cebula zrobi się złoto-rumiana.
Podlać wodą z gotowania grzybów .
Dolać resztę wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ( na małym gazie ok. 2 godzin aż cielęcina
będzie bardzo miękka .
Sos powinien odparować do objętości
ok. 3/4 szklanki.
Wyjąć mięso i zostawić by ostygło.
Usunąć sznurki.
Z sosu wyłowić przyprawy. Sos
zmiksować blenderem , dodać śmietankę , doprawić do smaku.
Odkroić plastry do podania na ciepło i podgrzać z
sosem, resztę kroić na zimno w cienkie plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz