Całe życie broniłam się przed
zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny.
Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków
na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i
ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych
wcześniej uszek to z nimi podałam.
Czas : 1,5 godziny + kilka godzin
,,odstanie,,
Składniki:
2 kg buraków ( najlepiej podłużnych
-cienkich)
1 duża ćwiartka z kurczaka
5 dużych marchewek
2 duże pietruszki
1 mały seler
1/2 pora
2 cebule
2 liście laurowe
kilka listków lubczyku
2 ziela angielskie
10 ziaren czarnego pieprzu
maggi w płynie do smaku
sól do smaku
1/3 szklanki mocnego wywaru z
gotowania grzybów suszonych lub 3 kapelusze ( średnie) grzybów suszonych
1,5 litra wody ( ok. )
3 płaskie łyżki 10 % octu
spirytusowego
Umyć mięso i podzielić na kawałki.
Obrać warzywa ( z cebul usunąć tylko wierzchnie łupiny ).
Do garnka włożyć kurczaka i
przekrojone na kawałki marchew, pietruszki, seler, por.
Cebule włożyć przekrojone na pół.
Dodać listki laurowe, ziela
angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk .
Zalać wodą, wsypać szczyptę soli i
gotować na bardzo małym gazie ok 1 godziny.
Obrać buraki. Pokroić w cienkie
plasterki.
Wyłowić z mięso i wywaru warzywa.
Włożyć buraki. Jeśli trzeba dolać
odrobinę wody tak by buraki były zakryte.
Wlać wywar z gotowania grzybów lub
wrzucić suszone grzyby. Gotować do miękkości buraków.
Zdjąć z gazu i odstawić na kilka
godzin w chłodne miejsce.
Przecedzić.
Doprawić do smaku octem ( dodawać po
łyżce i próbować ).
Przed podaniem podgrzewać nie
doprowadzając do zagotowania.
* Warzywa ( bez pora i cebuli ) można
użyć na sałatkę.
** Mięso obrać i użyć na farsz.
*** Podawać z uszkami, pasztecikami,
krokietami itp.
1 komentarz:
Smaczne ;))
Prześlij komentarz