Taka jednogarnkowa zimowa (i
nie tylko ) potrawa .
Przepis i zdjęcie z archiwum ale nie wstawiałam go jeszcze na blogu. Dziś zrobiłam na chybcika taki gulasz , ale już nie bawiłam się w nowe zdjęcia.
Czas :1 godzina
Składniki :
30 dag mięsa na gulasz z
kurczaka
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego –
gotowanego
4 średnie cebule
1 łyżeczka sosu sojowego
ciemnego
pieprz mielony czarny
papryka mielona słodka
olej
2 łyżki masła
kopytka ugotowane ( tak ,, oko
„ 3 porcje )- ja użyłam tych które miałam w zamrażalniki ( oczywiście po
rozmrożeniu )
1 ½ szklanki bulionu drobiowego
Mięso polać maceratem ( 2 łyżki
oleju ,sos sojowy, szczypta pieprzu i wetrzeć go w mięso. Zostawić przykryte na
1 godzinę .Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła .Wrzucić mięso i
smażyć na rumiano .Dodać na patelnię resztę
maceratu i 1 szklankę bulionu. Zagotować – przelać do garnka .Pieczarki
oczyścić ( większe przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła .Przełożyć
do garnka z mięsem . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skraweczki .Dorzucić
na patelnię z boczkiem pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i dosmażyć tak by się
zarumieniła. Wlać na patelnię ½ szklanki bulionu – zagotować – przełożyć do
garnka .
Dusić 45 minut . Doprawić do
smaku pieprzem , papryką .Wrzucić kopytka ( jeśli są większe to przekroić na
połówki ). Wymieszać chwilę dusić na małym gazie .
5 komentarzy:
pysznie:)
Oj jak ja lubię kopytka w mięsnych sosach, takie danie to dla mnie rarytasik.
Buniu gdzie Ty jesteś ? bo długo Cię nie ma :(
Choruję . Jutro idę do szpitala, a potem mam serię badań. Myślę, ze jeszcze trochę mnie nie będzie bo słabo się czuję. Postaram się odezwać co trochę.
Ciekawy pomysł i super połączenie;)
Prześlij komentarz