czwartek, 26 marca 2015

Jagnięcina duszona w warzywach

Coś w rodzaju gulaszu mięsno -warzywnego. Robię je z różnego rodzajami mięs- z jagnięciną pierwszy raz.



Czas: 1,5 godziny + macerowanie mięsa w jogurcie

Składniki:

4 małe steki jagnięce
4 cebule ( dałam podłużne )
1 papryka świeża czerwona
1 papryka świeża żółta
3 pomidory
1 marchew
1 mała cukinia
2-3 liście białej kapusty
papryka mielona do smaku
1 łyżka płatków paprykowych
2 liście laurowe
5 ziaren jałowca
1 łyżka ziaren kminku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
sól do smaku
cząber czerwony do smaku
przyprawa do zup i sosów płynie do smaku
koncentrat pomidorowy do smaku opcjonalnie
3 łyżki olej
400 ml jogurtu naturalnego
1,5 szklanki bulionu ( baraniego, warzywnego lub drobiowego)
2 łyżki mąki do zagęszczenia opcjonalnie
natka pietruszki ( ok. 1/2 szklanki usiekanej)

Steki baranie zalać jogurtem i zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce *.
Wyjąć. Umyć i dokładnie osuszyć.
Wyciąć chude mięso i pokroić jak na gulasz ( wiem, że to profanacja ale ja lubię gulasz z chudego mięsa , a to co odkroję wykorzystam na wywar ).
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić odkrojone kawałki- obrumienić. Wyjąć.
Dołożyć mięso na gulasz i obsmażać na rumiano.
Wyjęte kostki i tłuszcz zrumienione na początku zalać  wodą i gotować.
Obrać i pokroić w grube kawałki cebulę i ziemniaki , marchew w plasterki ,  cukinię w pół plasterki ,paprykę w grube paski , a kapustę w kostkę.
Wrzucić do garnka z mięsem . Zamieszać i dusić na małym gazie co trochę mieszając ( warzywa puszczają sok ) ok. 20 minut.
Dołożyć przyprawy.
Pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gulaszu.
Odcedzić wywar z kostek i tłuszczu jagnięcego i wlać do garnka ( gdyby przy kostkach było jeszcze jakieś chude mięso- odkroić i wrzucić do garnka).
Dusić aż mięso będzie bardzo miękkie.
Jeśli trzeba zagęścić gulasz mąką i doprawić do smaku ( można dodać np. koncentratu pomidorowego).

* Moczę jagnięcinę, baraninę i dziczyznę w jogurcie by pozbyć sie ich specyficznego zapachu.

** Pewnie można dodać jeszcze inne warzywa typu: brukiew, dynia, pasternak, fasolka szparagowa, groszek cukrowy.


*** Jeśli pomidory były nie dość słodkie a kwaskowate można potrawę doprawić brązowym cukrem.

1 komentarz:

Olka pisze...

Bardzo apetycznie to wygląda i na pewno tak też smakuje, jagnięcy gulasz jest pyszny.