Coś w rodzaju gulaszu mięsno
-warzywnego. Robię je z różnego rodzajami mięs- z jagnięciną pierwszy raz.
Czas: 1,5 godziny + macerowanie mięsa
w jogurcie
Składniki:
4 małe steki jagnięce
4 cebule ( dałam podłużne )
1 papryka świeża czerwona
1 papryka świeża żółta
3 pomidory
1 marchew
1 mała cukinia
2-3 liście białej kapusty
papryka mielona do smaku
1 łyżka płatków paprykowych
2 liście laurowe
5 ziaren jałowca
1 łyżka ziaren kminku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
sól do smaku
cząber czerwony do smaku
przyprawa do zup i sosów płynie do
smaku
koncentrat pomidorowy do smaku
opcjonalnie
3 łyżki olej
400 ml jogurtu naturalnego
1,5 szklanki bulionu ( baraniego,
warzywnego lub drobiowego)
2 łyżki mąki do zagęszczenia
opcjonalnie
natka pietruszki ( ok. 1/2 szklanki
usiekanej)
Steki baranie zalać jogurtem i
zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce *.
Wyjąć. Umyć i dokładnie osuszyć.
Wyciąć chude mięso i pokroić jak na
gulasz ( wiem, że to profanacja ale ja lubię gulasz z chudego mięsa , a to co
odkroję wykorzystam na wywar ).
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i wrzucić odkrojone kawałki- obrumienić. Wyjąć.
Dołożyć mięso na gulasz i obsmażać na
rumiano.
Wyjęte kostki i tłuszcz zrumienione
na początku zalać wodą i gotować.
Obrać i pokroić w grube kawałki
cebulę i ziemniaki , marchew w plasterki ,
cukinię w pół plasterki ,paprykę w grube paski , a kapustę w kostkę.
Wrzucić do garnka z mięsem .
Zamieszać i dusić na małym gazie co trochę mieszając ( warzywa puszczają sok )
ok. 20 minut.
Dołożyć przyprawy.
Pomidory pokroić w drobną kostkę i
wrzucić do gulaszu.
Odcedzić wywar z kostek i tłuszczu
jagnięcego i wlać do garnka ( gdyby przy kostkach było jeszcze jakieś chude
mięso- odkroić i wrzucić do garnka).
Dusić aż mięso będzie bardzo miękkie.
Jeśli trzeba zagęścić gulasz mąką i
doprawić do smaku ( można dodać np. koncentratu pomidorowego).
* Moczę jagnięcinę, baraninę i
dziczyznę w jogurcie by pozbyć sie ich specyficznego zapachu.
** Pewnie można dodać jeszcze inne
warzywa typu: brukiew, dynia, pasternak, fasolka szparagowa, groszek cukrowy.
*** Jeśli pomidory były nie dość
słodkie a kwaskowate można potrawę doprawić brązowym cukrem.
1 komentarz:
Bardzo apetycznie to wygląda i na pewno tak też smakuje, jagnięcy gulasz jest pyszny.
Prześlij komentarz