czwartek, 19 marca 2015

Kaczka w miodzie , czerwonych porzeczkach z jabłkami

Mam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna.
Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów - na razie mięso jest smaczne choć jak dla mnie za mało soczyste za to sos jest pyszny.


Czas : 1 godzina

Składniki:

2 piersi z kaczki
1 duże soczyste jabłko
2 płaskie łyżeczki kwaśnej konfitury z czerwonej porzeczki
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka gorącej wody
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
1 płaska łyżeczka papryki mielonej
2 łyżki czerwonego octu winnego
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki słodkiej śmietanki

W miseczce wymieszać miód,  gorąca wodą , paprykę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i ocet winny.
Natrzeć piersi marynatą i odłożyć na ok. 12 godzin w chłodne miejsce.
Rozgrzać dobrze patelnię ( najlepiej ceramiczną lub teflonową ). Na rozgrzaną położyć skórą do dołu piersi. Docisnąć. Piec aż skóra zbrązowieje zmniejszając pod koniec gaz.
Obrócić piersi i smażyć dalej.
Podlać bulionem. Dodać konfiturę.
Znów obrócić mięso i dusić dalej.
Wyjąć piersi i odłożyć by ,, odpoczęło,, przed pokrojeniem ( najlepiej zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły ).
W sos włożyć cząstki jabłka i dusić by zmiękły.
Sos doprawić do smaku .Dodać śmietankę.
Piersi pokroić i cienkie plasterki.
Podałam z podsmażonymi ziemniakami . Można dodatkowo podać surówkę z czerwonej kapusty ( surowej lub obgotowanej).

* Na przyszłość - usunę skórę z piersi przed obróbką bo zdecydowanie jej nie lubię i obsmażę mięso na mieszance masła i oleju.

Brak komentarzy: