Wiem , że niektórym wyda się to
dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je
okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski
masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag kremowego białego sera
1 jajko
mąka ( ok. 8-10
łyżek + do podsypywania )
szczypta soli
10 dag wędzonki
Utrzeć ser z mąką , szczyptą
soli i jajkiem.
Zagnieść ciasto jak na kopytka,
Uformować wałek .
Kroić nieduże romby.
Układać na wysypanej mąką
tacce.
Przykryć ściereczką by nie
obeschły.
W garnku zagotować wodą i
osolić ją .
W czasie kiedy woda się gotuje
pokroić wędzonkę drobno i podsmażyć na rumiano na gorącej patelni.
Na wrzątek wrzucać kluski i 3
minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
Podawać okraszone skwarkami z
np. mieszanką różnych sałat polanych prostym dresingiem.
2 komentarze:
Wcale się nie dziwię; też wolę danie konkretne, a nie od razu deser:-)
Hi Hi :) - na to nie wpadłam żeby tak argumentować Rodzince.
Prześlij komentarz