sobota, 25 kwietnia 2015

Leniwe nie na słodko

Wiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami.



Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag kremowego białego sera
 1 jajko
 mąka ( ok. 8-10 łyżek + do podsypywania )
 szczypta soli
 10 dag wędzonki

Utrzeć ser z mąką , szczyptą soli i jajkiem.
Zagnieść ciasto jak na kopytka,
Uformować wałek .
Kroić nieduże romby.
Układać na wysypanej mąką tacce.
Przykryć ściereczką by nie obeschły.
W garnku zagotować wodą i osolić ją .
W czasie kiedy woda się gotuje pokroić wędzonkę drobno i podsmażyć na rumiano na gorącej patelni.
Na wrzątek wrzucać kluski i 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .

Podawać okraszone skwarkami z np. mieszanką różnych sałat polanych prostym dresingiem.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Wcale się nie dziwię; też wolę danie konkretne, a nie od razu deser:-)

Unknown pisze...

Hi Hi :) - na to nie wpadłam żeby tak argumentować Rodzince.