niedziela, 10 maja 2015

Kalarepki w gęstym sosie


Kalarepki robimy dość często .I jako jarzynkę i jako danie jarskie i faszerowaną mięsem w sosach (koperkowym , pomidorowym lub innym )                          



Czas ; 1 godzina

Składniki :

2 duże kalarepki
10 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki ugotowanego na pół miękko ryżu
2 łyżki oleju
1łyżka masła
2 łyżeczki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )do smaku
maggi w płynie do smaku ( lub inna przyprawa do zup )
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
pieprz mielony do smaku
3 szklanki bulionu

Młodych kalarepek nie obierać . Ściąć ,, kapelusik ", a resztę wydrążyć łyżeczką ( miąższ pokroić i odłożyć.
 Wymieszać mięso z ryżem ,łyżką oleju i łyżeczką maggi. Doprawić solą i pieprzem. Nadziać kalarepki.
Włożyć do średniej wielkości garnka .Obok wsypać wydrążony miąższ i ścięte ,, kapelusiki".
Zalać bulionem. Dusić 30 minut od zagotowania.
Delikatnie przełożyć kalarepki i ,, kapelusiki do innego naczynia i przykryć.
Do sosu dodać koncentrat i masło. Podgrzać mieszając. Przelać do malaksera .
Zmiksować.
Dolać śmietankę i doprawić do smaku.


Jeżeli sosu będzie za dużo mrożę go , a potem używam np. do kotlecików mielonych.

1 komentarz:

Kinga pisze...

Świetny pomysł ;)