Dorsz doprawiony tylko solą i
pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe
frytki.
Czas:30 minut
Składniki:
2 porcje filetów z dorsza
2 duże pieczarki
kilka małych pieczarek
olej do smażenia
1 łyżka masła
mąka do oprószenia ryby
sól do doprawienia
pieprz czarny mielony do doprawienia
Rybę i pieczarki przygotowujemy
jednocześnie.
Osuszone filety lekko posypać
pieprzem ( solić po usmażeniu).
Oprószyć mąką.
Z dużych pieczarek wykręcić ogonki.
razem z pozostałymi pieczarkami pokroić w plasterki.
Duże pieczarki obsmażać na rumiano na
małej ilości oleju. Dołożyć resztę pieczarek.
Gdy pieczarki będą rumiane dołożyć
masło.
Dorsza usmażyć na rumiano . Posolić.
Podawać z domowymi frytkami które
przygotowujemy odpowiednio wcześniej i trzymamy w piekarniku.
Tyle, że jeśli chodzi o surówkę
zrobiłam nietypowo- zamiast kiszonej kapusty- marchewka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz