wtorek, 26 lipca 2011

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki



To takie ciasto co to nie ma prawa się nie udać – nawet mnie .Kiedyś moja przyjaciółka nauczyła mnie piec taki podstawowy biszkopt z mąką ziemniaczaną .Teraz go modyfikuję   na wszelkie sposoby .Robię na jego bazie torty, ciasto z owocami , używam  jako spód pod sernik czy makowiec .Zostało mi brzoskwiń w syropie które musiałam zagospodarować – stąd to ciasto.



Czas : 45 minut

Składniki :

2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/6 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżka kakao
skórka otarta z ¼ cytryny
4 połówki brzoskwiń z syropu
½ łyżki masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki


Ubić pianę z  białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek  miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową  . Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kawałki .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta .Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 30 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem .

Brak komentarzy: