sobota, 23 lipca 2011

Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką


Uwielbiam wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .
Czas :30 minut
Składniki :
25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
1/3 kostki smalcu
maggi
sól
pieprz mielony
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
mąka

Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i smażyć cebulkę na rumiano . Posypać ją szczyptą cukru tak by sie karmelizowała . Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym .
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi , roztartym z solą czosnkiem .Uformować 3 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ziemniakami z wody obłożone karmelizowaną cebulą i posypane natką pietruszki. Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce - w każdym razie nie na obiad ).

Brak komentarzy: