czwartek, 21 lipca 2011

Kapusta włoska z bułeczką



Najprostszy sposób na podawanie gotowanej włoskiej kapusty .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 małe ćwiartki kapusty włoskiej
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Kapustę obrać z luźnych , uszkodzonych liści i wyciąć zdrewniałe części głąba ( ostrożnie by ćwiartki się nie rozpadły. Ułożyć w garnku . Zalać wodą , lekko posolić i ocukrzyć wodę . Gotować  20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na sicie .
Na patelni rozgrzać  masło i wsypać bułkę tartą - mieszając zrumienić .Polać ćwiartki kapusty .
Podawać jako samodzielne danie z ziemniakami gotowanymi lub jako dodatek do  drugich dań .

Brak komentarzy: