niedziela, 24 lipca 2011

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym


Leniwe na słodki to ulubione danie moich wnuków .


Czas : 30 minut

Składniki
50 dag tłustego białego sera ( takiego jak na sernik )
2 jajka
szklanka mąki + 2 łyżki
cukier waniliowy
szczypta soli
¼  kostki  masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 szklanki jeżyn ( mogą być mrożone )
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
cukier do posypania

 Wymieszać ser z mąką , jajkami , szczyptą soli, aromatem  waniliowym  . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałeczki . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić.
W rondelku rozpuścić  masło. Wsypać mąkę. Rozprowadzić śmietanką . Dodać cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn .Chwilę gotować.

Podawać kluski polane sosem , posypane resztą jeżyn i posypane  cukrem.
Dzieci takie kluski uwielbiają .  

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

zastanawia mnie obecność proszku do pieczenia jako składnika podanego w przepisie