piątek, 22 lipca 2011

Knedel ziemniaczany z grzankami



Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z kopytkami .

Czas : 45 minut

Składniki :0,5 kg ziemniaków ugotowanych
                   1- 1,5  szklanki mąki
                   1 jajko
                   3 kromki chleba tostowego
                   szczypta soli
                   olej słonecznikowy

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli  i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde .Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta  o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30  minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .

Jeśli jest przygotowana wcześniej  to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

Brak komentarzy: