Bardzo smaczny dodatek do mięs
w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy
nim pracy niż z kopytkami .
Czas : 45 minut
Składniki :0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
3 kromki chleba tostowego
szczypta soli
olej słonecznikowy
Ziemniaki utłuc na gładkie
puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty
soli i takiej ilości mąki by ciasto było
zwarte ale nie twarde .Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju
rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się
z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym (
stolnicy ) na kształt prostokąta o
grubości 2 cm
. Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż
dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę
ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu
knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w
grube plastry .
Jeśli jest przygotowana
wcześniej to pozostawić w serwecie i
podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz