wtorek, 26 lipca 2011

Kompot rabarbarowo-jabłkowy


Typowo letni - kwaskowaty kompot. Najlepiej smakuje ochłodzony .




Czas : 15 minut
Składniki :
1 średnia laska rabarbaru
1 duże jabłko
cukier
cukier karmelowy do smaku
2 szklanki wody
Obrać rabarbar i jabłko . Pokroić .Zalać wodą .Dodać 3 łyżki cukru i gotować 10 minut. Doprawić do smaku cukrem cynamonowym i dosłodzić jeśli jest taka potrzeba . Ostudzić i wstawić do lodówki . Podawać mocno schłodzony przecedzony albo z kawałkami rabarbaru i jabłka - jak kto lubi .



6 komentarzy:

magda k. pisze...

uwielbiam kompoty :) moja mamy mi je zawsze robi jak wpadam na obiad, sama niestety jakoś nie robię

MOJE PASJE KUCHENNE ? pisze...

Baaaaardzo lubię :) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Buniu, czy ten cukier karmelowy i cynamonowy to to samo?

Unknown pisze...

Nie .Jest cukier karmelowy. Karmelowo-cynamonowy . Karmel i wanilia .Tu mozna dać albo sam karmelowy + cynamon , albo karmelowo-cynamonowy.

kabamaiga pisze...

Nie znam cukru karmelowego, ale kompot z jabłek i rabarbaru to jest to.

Unknown pisze...

Kupuję w młynkach Kamisa karmelowo-waniliowy i karmelowo-cynamonowy. Mozna dać brązowy cukier i cynamon.