poniedziałek, 18 lipca 2011

Krucha tarta z rabarbarem



Tak to ja mogę piec - czyli mrożone ciasto kruche .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
2 szklanki pokrojonego obranego rabarbaru
papier do pieczenia
1 szklanka grochu, fasoli lub ryżu- do obciążenia papieru do pieczenia
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka )
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

bardzo ładna tarta