poniedziałek, 18 lipca 2011

Musztardy Prababci



Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )
1/3 szklanki octu winnego jabłkowego
sól  kamienna
1/3  szklanki płynnego miodu,
½-3/4  szklanki  oleju
3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody
 pieprz
 kurkuma

Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę  i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :

Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa  musztarda  miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda  miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )

Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .

1 komentarz:

Beata pisze...

Ciekawy pomysł, muszą być pyszne.