Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )
1/3 szklanki octu winnego jabłkowego
sól kamienna
1/3 szklanki płynnego miodu,
½-3/4 szklanki oleju
3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody
pieprz
kurkuma
Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :
Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )
Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .
1 komentarz:
Ciekawy pomysł, muszą być pyszne.
Prześlij komentarz