niedziela, 24 lipca 2011

Papryki faszerowane w sosie koperkowym

 
Najczęściej robię w pomidorowym - ta wersja jest delikatniejsza .

Czas : 1 godzina

Składniki :

10 białych  papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa mielonego z indyka
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
6 łyżek prażonej cebulki ( lub 2 smażone na rumiano na  oleju  drobno krojone )
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
1 pęczek kopru
ok.  4 szklanki  wody
1 kostka bulionu drobiowy Knorra
mała gałązka świeżego ( lub mrożonego maggi ogrodowego )
3 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
kawałek czerwonej papryki drobno pokrojonej dla dekoracji

Z papryki ściąć górę ( denka zostawić ), usunąć gniazda nasienne . Ryż  ugotować na pół miękko ( 15 minut- wodę z gotowania zostawić - ok. litra  ) .Koperek usiekać . Wymieszać  mięso, ryż , cebulę , majeranek  i  1/3 kopru . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić  papryki farszem - nałożyć denka i przypiąć wykałaczkami  i ułożyć je w szerokim garnku .Rozpuścić w odrobinie gorącej wody  kostkę bulionową i wlać razem z wywarem po gotowaniu ryżu do papryk  ( mają być przykryte - jak wody jest za mało to dolać .Włożyć gałązkę maggi .Przykryć i dusić na małym gazie 30 minut. Zlać wywar - przestudzić . W drugim garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim resztę kopru. Posypać mąką i wymieszać  . Rozprowadzić wywarem . Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .Zalać sosem papryki i podgrzać.
Podawać same w sosie ( tzn. bez ziemniaków ).
Posypuję odrobiną pokrojonej czerwonej papryki i listkami natki pietruszki by uzyskać kontrastowe kolory.

1 komentarz:

kabamaiga pisze...

Dzisiaj jedliśmy gołąbki na obiad i przypomniały mi się faszerowane papryki :) A tu proszę