czwartek, 28 lipca 2011

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki


Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .


Czas :1 godzina

Składniki :

2 szklanki mąki
½ szklanka mleka
1 jajko
1 paczuszka suszonych drożdży ( ok. 4 -5 dag świeżych  )
szczypta soli
4 łyżki oleju
1 żółtko do posmarowania pasztecików
12 czubatych łyżeczek farszu ( mięso gotowane doprawione podsmażona cebulką , majerankiem , natka pietruszki, solą i pieprzem )

Wymieszać składniki ciasta ( drożdże wsypać do mąki bez rozrabiania. Ciasto rozwałkować pokroić na 12 kwadratów . Na każdym rozłożyć farsz. Zlepić pasztecik i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zlepieniem do dołu ) .Pozostawić pod przykryciem 30 minut .Posmarować je z wierzchu rozbełtanym żółtkiem .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec paszteciki ok. 20 minut aż będą złociste ( sprawdzić patyczkiem do ciasta czy już jest dostatecznie wypieczone ) .

Podawać z czystym czerwonym barszczem ( bulionem , czysta pomidorową , grzybową ).

Te paszteciki nie smakują jak klasyczne drożdżowe – bardziej smakiem ciasto przypomina to na pizzę .

4 komentarze:

kuchennefascynacje pisze...

U mnie dziś też paszteciki tylko z nadzieniem kapuściano-pieczarkowym :)Pani wyglądają bardzo smacznie :)

Bon Appetit. Małgorzata pisze...

właśnie zabieram się za Twoje paszteciki :)

Bon Appetit. Małgorzata pisze...

Wyszły super. zmieniłam trochę przepis: zamiast oleju dałam masło i zamiast mleka dałam śmietanę, posypałam kminkiem i rozmarynem. pycha! dziękuję za inspirację i przepis na którym bazowałam :)

Unknown pisze...

Cieszę się , że wyszły - spróbuję następny raz upiec z twoimi zmianami .