Dodatek do II dań.
Czas :ok. 1 godziny
Składniki :30 dag ryżu
1 puszka kukurydzy
2 kostki bulionu drobiowego
Knorra ( lub w wersji wegetariańskiej warzywny )
1 łyżka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki usiekanej natki
pietruszki
2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
1 litr wody
W garnku o grubym dnie rozgrzać
oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki
imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać
ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut
) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż
wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż
ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed
podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub
wegetariańskich .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz