poniedziałek, 18 lipca 2011

Ryż imbirowy z kukurydzą



Dodatek do II dań.


Czas :ok. 1 godziny

Składniki :30 dag ryżu
                  1 puszka kukurydzy
                  2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub w wersji wegetariańskiej warzywny )
                  1 łyżka masła
                  3 łyżki oleju słonecznikowego
                  3 łyżki usiekanej natki pietruszki
                  2-3  centymetry korzenia świeżego imbiru
                  1  litr wody

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając  ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich .

Brak komentarzy: