niedziela, 24 lipca 2011

Sałatka z figami i marynowanym serem


Lubię wszelkiego rodzaju sałatki. Robimy je w moim domu często. Kiedyś czytając o kuchni greckiej zetknęłam się z zestawieniem sera feta z figami .  Zrobiłam sałatkę z kapusty pekińskiej i dodałam figi i ser . Smaczna.


 Czas :20 minut

Składniki :1/4 główki niedużej kapusty pekińskiej
                   10 suszonych fig
                   10 pomidorków koktajlowych
                   1/3 puszki kukurydzy konserwowej
                   garść kiełków sojowych
                   20 kostek marynowanego w oliwie i ziołach białego sera ( lub fety )
                   2 łyżki majonezu
                   2 łyżki gęstej śmietany
                   sól
                   pieprz mielony

Kapustę drobno usiekać . Figi zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, odcedzić , pokroić w paseczki . Ser wyjąć z zalewy. Pomidorki przekroić na ćwiartki . Wszystkie składniki  połączyć  . Dodać majonez i śmietanę .Doprawić solą i pieprzem . Delikatnie wymieszać . 

Brak komentarzy: