Drobiowe
sznycelki aromatyzowane ziołami .
Czas
: 40 minut
Składniki
:
3
pojedyncze piersi z kurczaka
3
jajka
3
łyżki mleka
sól
pieprz
mielony
1
łyżeczka Sos chili z limonką i kolendrą Tao-Tao
kilka
listków mięty
kilka
listków melisy
mąka
bułka
tarta
olej
słonecznikowy do smażenia
1
łyżka masła
1/2
szklanki wody
1/2
łyżeczki maggi
Piersi
kurczaka pokroić na kawałki ( ja oddzielam tzw. polędwiczkę i potem kroje na 3
części ) .Rozklepać ( wkładam w woreczek foliowy ) tłuczkiem do mięsa na małe
sznycelki . Posolić i posypać pieprzem. Posiekać drobno melisę i miętę , a
potem rozetrzeć zioła na miazgę - zmieszać z odrobiną oleju i sosem chili .Posmarować sznycelki z wierzchu ( po
odrobinie ). Zostawić na 15 minut. Zmieszać bułkę tartą w proporcji z mąką w proporcji 1,5 szklanki bułki na 1/2
szklanki mąki ( ja zawsze robię więcej takiej mieszanki i jak potrzebuje to
używam tyle ile mi trzeba ).Jajka roztrzepać z mlekiem .Panierować sznycelki w mieszance
bułki z mąką , jajku i znów bułce z mąką .
Na
patelni rozgrzać olej i usmażyć sznycelki na rumiano z obu stron .
W
płaskim garnku lub głębokiej patelni zagotować wodę z masłem i maggi
.Przekładać tam sznycelki . Przykryć i dusić na bardzo małym gazie kilka minut
. Sznycelki prawie wciągną wodę w siebie - będą miękkie i delikatne .
Porcja jest duża ( wyszło 12 sznycelków ) ale robiłam na 6 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz