piątek, 19 sierpnia 2011

Ananasy z zieloną salsą - smażone


Danie z kuchni portugalskiej. W oryginale jest to świeży ananas z Azorów ( podobno najlepsze ) grillowany obok sardynek lub innej ryby .
Czas : 15 minut
Składniki :
ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany - pokrojony
portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
mąka ( po łyżeczce na plaster )
olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię )

Odsączyć plastry ananasa z syropu . Polać salsą , wetrzeć ją z obu stron im zostawić na pół godziny

.Obtoczyć w mące nie ścierając salsy. Rozgrzać na patelni olej i smażyć ananasa na rumiano z obu stron - przewracać kilka razy by się nie przypalił a zmiękł 

.Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podajemy do ryb lub jako  pikantną przekąskę .
Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Portugalska zielona salsa wg Buni

Brak komentarzy: