Klasyczny sposób na ryż w kuchni portugalskiej zmodyfikowany przez dodatek ananasa ( który zresztą też jest znaczący w tej kuchni - szczególnie ananasy z Azorów ).Uważałam , że lekko słodkawy smak tego ryżu uzyskany właśnie dzięki ananasowi będzie doskonale pasował do pikantnego kurczaka pieczonego z cytrynami .
Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag ryżu
3 łyżki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię )
1/2 szklanki syropu od ananasa
3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki - może też być warzywny )
3 plastry ananasa z syropu
2 pomidorki Lima ( lub 1 duży )
1/3 szklanki pokrojonych ziół ( natka pietruszki i kolendra lub bazylia )
sól
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ryż cały czas mieszając by się nie przypalił .
Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory i ananas . Chwile smażyć .
Podlać syropem i bulionem .
Dusić na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki .Wsypać pokrojone zioła . Wymieszać. Doprawić do smaku solą .
Podawać jako samodzielne danie lub np. do pieczonego doprawionego na ostro kurczaka .
1 komentarz:
Co tu dużo pisać...po prostu świetny przepis :)potrawa oryginalna,szybka i smaczna a do tego jeszcze ładnie wygląda...polecam :)
Prześlij komentarz