niedziela, 21 sierpnia 2011

Arroz com tomates + ananas


Klasyczny sposób na ryż w kuchni portugalskiej zmodyfikowany  przez dodatek ananasa ( który zresztą też jest znaczący w tej kuchni - szczególnie ananasy z Azorów ).Uważałam , że lekko słodkawy smak tego ryżu uzyskany właśnie dzięki ananasowi będzie doskonale pasował do pikantnego kurczaka pieczonego z cytrynami .
Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag ryżu
3 łyżki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię )
1/2 szklanki syropu od ananasa
3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki - może też być warzywny )
3 plastry ananasa z syropu
2 pomidorki Lima ( lub 1 duży )
1/3 szklanki pokrojonych ziół ( natka pietruszki i kolendra lub bazylia )
sól

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ryż cały czas mieszając by się nie przypalił .

Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory i ananas . Chwile smażyć . 

Podlać syropem i bulionem . 

Dusić na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki .Wsypać pokrojone zioła . Wymieszać. Doprawić do smaku solą .


Podawać jako  samodzielne danie lub np. do pieczonego doprawionego na ostro kurczaka .

1 komentarz:

zosiak pisze...

Co tu dużo pisać...po prostu świetny przepis :)potrawa oryginalna,szybka i smaczna a do tego jeszcze ładnie wygląda...polecam :)