czwartek, 4 sierpnia 2011

Buni ,,podchody " do pęczaku


Uwielbiam pilaw .Smakuje mi też pęczak .Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w sekwencji smaków polskich ?
Czas :
Składniki :
ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
3/4  szklanki kaszy pęczak
2 kostki bulionu drobiowego
2 cebule
20 ( ok ) malutkich pieczarek w całości
1/3 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
2 łyżki masła
pieprz mielony
przyprawa Gyros
Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .

2 komentarze:

ewe.kott pisze...

musi smakować obłędnie! ech, z prawdziwkami by smakował wybornie! już się nie mogę doczekać kiedy się wybiorę na grzybobranie, bo wtedy z pewnością wypróbuję ten przepis!

mopswkuchni pisze...

Oj chodzi za mną ten pęczak! Twoja propozycja przemawia do mnie i to bardzo ;)