Lubię
dopasowywać smaki i wygląd potrawy
głównej i dodatków tak by tworzyły jedną całość . Tu decydującym jest kolor
czerwony .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
steki z łososia
4
łyżki ketchupu łagodnego
1
cytryna
pieprz kolorowy grubo mielonym
sól
morska ( w Młynku )
olej
3
łyżki masła
2
łyżki mąki
1/3
paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
2 kostki bulionu warzywnego
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1/4
średniej wielkości pomidora
odrobina
czarnuszki do dekoracji
Steki
z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i
ketchupem .Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce .
Wyjąć
z marynaty .Osuszyć dobrze papierowymi
ręcznikami kuchennymi . Posypać jeszcze
raz pieprzem, osolić . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i na
gorący kłaść rybę ( oleju ma być sporo
tak by ryba była zanurzona w nim do połowy ) .Smażyć na rumiano z obu stron ,
przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .W
ostatniej fazie smażenia dodać masło .
W
czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać ok 1,5 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę
bulionową .Włożyć makaron .Gotować 5 minut na małym gazie . Zgasić gaz i
zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić .Włożyć z powrotem do garnka w
którym się gotował . Dodać masło i
roztopić je. Wrzucić pokrojone w bardzo
drobną kosteczkę pomidorki .Dołożyć koncentrat i zamieszać.
Podawać
układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle . Dekorować natka
pietruszki . Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem .Obok posypać lekko
czarnuszka dla dekoracji ( można pominąć )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz