poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Focaccia wg Buni

Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same , do gulaszu .W oryginale z oliwkami - u mnie bez , za to z innymi smakami .
Składniki:
1 szklanka  mąki + do podsypywania
2 dag  świeżych drożdży
szczypta
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
czarnuszka do posypania
sól morska do posypania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
ziarno łuskanego słonecznika
łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na  3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30  minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką  z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .



Brak komentarzy: