środa, 31 sierpnia 2011

Gruszki w pieczarkach na sznyclach


Bardzo lubię zestawienie smaku drobiu z owocami a i z pieczarkami .A gdyby tak połączyć jedno z drugim ?




Czas : 30 minut
Składniki :
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
6 dużych pieczarek
3 połówki gruszek z syropu ( lub świeżych , obranych gruszek obgotowanych na pół miękko w syropie )
3 łyżki masła
olej do smażenia sznycli ( używam z pestek winogron )
sól
pieprz mielony
2 jajka
bułka tarta do panierowania
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pierś z kurczaka podzielić na 3 części . Lekko rozklepać tłuczkiem do mięs . Posolić i popieprzyć. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe wsypać natkę, posolić i popieprzyć. Odsączyć z syropu gruszki i włożyć na patelnię koło pieczarek. Chwilę ogrzewać tak by gruszki nasiąkły smakiem pieczarek.
Na dużej patelni smażyć na gorącym oleju z 1 łyżką masła sznycle .
Podawać kładąc na każdym sznyclu połówkę gruszki wypełnioną pieczarkami , a do tego młode ziemniaczki polane resztą pieczarek z tłuszczem .

1 komentarz:

vena7 pisze...

ale to smakowite...