Odmiana jajek na miękko. Uwielbiana u mnie w domu .Niby to
samo co jajka na miękko a przecież nie . Te rozpuszczone masełko decyduje o
wszystkim
Czas :5 minut
Składniki :
3 jajka
3 kawałki masła ( wielkości orzeszka każdy )
Sól
Pieprz mielony
Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą .
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby
całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do
szklanki ( miseczki , kubeczka ) .Lekko naciąć łyżeczką . Na gorące wrzucić
masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie
wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło
rozpuszczone.
Mnie najbardziej smakują z ciepłą bułeczką z masłem albo
grzankami z chleba tostowego ( kroję chleb w paski , opiekam i potem maczam je
w takim jajeczku )
A do gotowania jajek polecam Egtimer - fantastyczne
urządzenie .
1 komentarz:
u mnie w domu jajka po wiedeńsku to gotowane w szklance, pyszne, wspomnienie dzieciństwa
Prześlij komentarz