czwartek, 18 sierpnia 2011

Jajka po wiedeńsku


Odmiana jajek na miękko. Uwielbiana u mnie w domu .Niby to samo co jajka na miękko a przecież nie . Te rozpuszczone masełko decyduje o wszystkim

Czas :5 minut

Składniki :
3 jajka
3 kawałki masła ( wielkości orzeszka każdy )
Sól
Pieprz mielony

Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) .Lekko naciąć łyżeczką . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.



Mnie najbardziej smakują z ciepłą bułeczką z masłem albo grzankami z chleba tostowego ( kroję chleb w paski , opiekam i potem maczam je w takim jajeczku )

A do gotowania jajek polecam Egtimer - fantastyczne urządzenie .

1 komentarz:

Beata pisze...

u mnie w domu jajka po wiedeńsku to gotowane w szklance, pyszne, wspomnienie dzieciństwa