niedziela, 14 sierpnia 2011

Jajka zapiekane w śmietance


Moim zdaniem bardziej danie obiadowe niż śniadaniowe bo jest bardzo syte .

Czas : 30 minut

Składniki :
2 jajka
2 łyżki utartego sera żółtego ostrego
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
2 plasterki wędzonki ( zamiennie podsmażone pieczarki , szczypiorek )

Śmietankę zmieszać z utartym serem , posolić ,  popieprzyć .Na dno kokilki do zapiekania włożyć masło. Wlać śmietankę z serem i przyprawami .Delikatnie wbić jajka tak by żółtka się nie rozlały. Rozgrzać piekarnik. Do głębokiego naczynia ( brytfanki ) wlać wody , wstawić kokilkę z jajkami ( wody ma być tyle by sięgała do wysokości ¾ kokilki ).Wstawić do piekarnika .Zapiekać ok. 7-10 minut od chwili gdy woda w brytfance zacznie się gotować .Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciast – gdy żółtko zaczyna się ścinać potrawa jest gotowa .Ostrożnie wyjąć kokilkę z piekarnika .Posypać z wierzchu dodatkami ( drobno pokrojona wędzonka, podsmażone pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony szczypiorek), popieprzyć .Podawać z chrupiącym tostem .

Brak komentarzy: