Jesienna
zupka jarzynowa to eksplozja smaków .
Składniki
:
1
wędzone udko z kurczaka
1/2
szklanki kukurydzy konserwowej
6
brukselek
1/2
świeżej papryki
1
spory pomidor
1
średni ogórek
1
mała cebulka
1/2 białej
części pora
3
średnie ziemniaki
1
średnia marchew
1/2
średniej pietruszki
1/2
kalarepki
2
kostki bulionu drobiowego
1/2
szklanki śmietanki słodkiej 18 %
1/2
szklanki pokrojonego koperku
1
szklanka ugotowanej ,, Zielonej zacierki "
pieprz
mielony do smaku
6
szklanek wody
Udko
z kurczaka przekroić na pół . Pokroić warzywa tak jak lubimy ( ja kroję :
ziemniaki w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę i por w piórka, ogórek w pół
plasterki, kalarepę w słupki, pietruszkę w drobną kostkę, paprykę w paseczki,
brukselki w ćwiartki, pomidor bez skórki w dużą kostkę ). Włożyć warzywa,
kurczaka , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować ok 1 godziny pod
przykryciem ( gdyby wody za dużo odparowało dolać ) . Wyjąć mięso , obrać ze
skórek, chrząstek i kości i rozdrobnione dodać do zupy. Wrzucić zacierkę , wlać
śmietankę , wsypać koper . Doprawić do smaku mielonym pieprzem . Chwilę dusić
na małym gazie .
Zacierkę
robię sobie wcześniej na zapas i trzymam albo ususzoną albo już ugotowaną w
zamrażarce . Można ją też gotować bezpośrednio w zupie .
1 komentarz:
Prawdziwe bogactwo smaków:)
Prześlij komentarz